Kur’an-ı Kerim’deki ayetlerin şahı olarak bilinen ve Bakara Suresi’nde 255. ayet olan Ayetel Kürsi ismini ayeti kerimede geçen ”kürsi” kelimesinden almaktadır. Medine döneminde bir gece Peygamberimize nazil olan bu ayeti Zeyd b. Sabit yazmıştır. Nazil olması ile beraber birçok vakanın vuku bulduğu rivayet edilen Ayet-el Kürsi içinde Allahu Teâlâ’nın güzel isimlerini bulunduruyor olmasından ötürü en etkili dualardan biri olmaktadır. Tevhid düşüncesini esas alan konusu öbür Kur’an-ı Kerim ayetlerini özetleyecek ve Allahu Teâla’nın sıfatlarını anlatmasından ötürü da baş tacı yapılacak bir ayettir.
Peygamberimiz (s.a.v.) bir hadisi şerifinde ‘’ ‘’Ayet’el Kürsi Kur’an-ı Kerim ayetlerinin şahıdır.’’(1)buyurmuştur.
Ayetel Kürsi Okunuşu
Allahü lâ ilâhe illâ hüvel hayyül kayyûm. Lâ te’huzühû sinetün ve lâ nevm. Lehû mâ fis-semâvâti vemâ fil erd. Menzellezî yeşfeu indehû illâ biiznihi. ya’lemü mâ beyne eydîhim vemâ halfehüm velâ yühîtûne bişey’in min ilmihî illâ bimâ şâe vesia kürsiyyühüssemâvâti vel erd. Velâ yeûdühü hıfzuhumâ ve hüvel aliyyül azîm.
O öyle bir Allah ki O’ndan başka ilah yoktur. O Hayy’dır ve Kayyum’dur. Kendisi ne uyur ne de uyuklar. Göklerde ve yerde ne varsa hepsi O’nundur. O’nun izni dışında kim şefaatte bulunabilir? O kullarının yaptıklarını, yapacaklarını (her hallerini) bilir. O Allah’ın bildirdiklerinin dışında insanlar O Allah’ın ilminden başka bir şeyi tam olarak bilemezler. O Allah’ın kürsüsü göklerde ve yerde ne varsa her şeyi içine alır, bütün bunları koruyup gözetlemek O’na zor gelmez. O çok yücedir, büyüktür. (2)
Ayetel Kürsi Fazileti Nelerdir?
Kaynaklar
(1)Tirmizî, Fedâilü’l-Kur’an, 2.
(2) Diyanet İşleri
(3)Resulullah’ın Dilinden Sureler ve Dualar, Arif Pamuk
Bir cevap yazın